ZDA: Microsoft bo plačal 20 milijonov dolarjev odškodnine

ZDA: Microsoft bo plačal 20 milijonov dolarjev odškodnine
06. 06. 2023 objavil/a Info Hiša

Microsoft bo plačal 20 milijonov dolarjev za kršitve zasebnosti otrok na računih Xbox zaradi obdelave osebnih podatkov otrok brez soglasja staršev

Novica je bila objavljena 6.6.2023

Zvezna komisija za trgovino (FTC) In Microsoft sta v ponedeljek sklenila poravnavo, ki vključuje tudi večjo zaščito za otroke, ki imajo račune na igralni konzoli Xbox. Ameriški zvezni regulator je med drugimi kršitvami ugotovil, da Microsoft ni obvestil staršev o svojih politikah zbiranja podatkov. FTC je dejal, da je Microsoft kršil Zakon o varstvu zasebnosti otrok na spletu (COPPA), ker ni pravilno pridobil soglasja staršev in ker je hranil osebne podatke o otrocih, mlajših od 13 let, dlje, kot je potrebno za račune, ustvarjene med letoma 2015 in 2020.

Zakon zahteva, da spletne storitve in spletna mesta, namenjena otrokom, pridobijo soglasje staršev in starše obvestijo o zbiranju osebnih podatkov o njihovem otroku. Uporabniki Xboxa morajo za uporabo določenih storitev ustvariti račun. Pri tem so morali vpisati polno ime, e-poštni naslov in datum rojstva. Šele po pridobitvi osebnih podatkov, kot je otrokova telefonska številka, je Microsoft zaprosil starša za dovoljenje. Poleg tega je zbiral tudi profilne fotografije in staršev ni obvestil, da podatke deli z drugimi podjetji. Microsoft hranil podatke iz računa, tudi če starš ni uspel dokončati postopka, včasih tudi več let.

V okviru poravnave mora Microsoft uvesti tudi novo varnostno zaščito za otroke. To vključuje vzdrževanje sistema za izbris vseh osebnih podatkov po dveh tednih, če ni pridobljenega soglasja staršev.

Odredba komisije za trgovino, ki jo mora potrditi še zvezni sodnik, velja tudi za založnike drugih videoiger, s katerimi je Microsoft delil osebne podatke otrok.

"Odredba staršem lajša zaščito zasebnosti otrok in omejuje podatke, ki jih Microsoft lahko zbira in hrani. Ukrep popolnoma jasno opredeljuje, da otroški avatarji, biometrični podatki in zdravstvene informacije niso izvzeti iz COPPA," je za Reuters povedal direktor FTC-jevega urada za varstvo potrošnikov Samuel Levine.

Tiskovni predstavnik Microsofta je sporočil, da bo podjetje spoštovalo odredbo, in napovedal posodobitev postopka ustvarjanja uporabniškega računa na Xboxu ter odpravo "napake" pri hrambi podatkov v sistemu.

Vir: MMC, BBC

Naslovna fotografija: RawPixel