ZDA: Amazon bo plačal 25 milijonov dolarjev poravnave

ZDA: Amazon bo plačal 25 milijonov dolarjev poravnave
07. 06. 2023 objavil/a Info Hiša

Tudi Amazon je kršil zakonodajo za zaščito otrok na spletu pri hrambi glasovnih posnetkov Alexe in bo za poravnavo plačal 25 milijonov dolarjev

Novica je bila objavljena 31.5.2023

Amazon se je v sredo strinjal, da bo plačal kazen v višini 25 milijonov dolarjev za poravnavo zveznih obtožb, da je leta hranil občutljive podatke, zbrane od otrok, vključno z njihovimi natančnimi lokacijami in glasovnimi posnetki, kar je v nasprotju z zakonom o zasebnosti otrok na spletu (COPPA). To je še eden pravni ukrep v vse močnejših regulativnih prizadevanjih, ki zahtevajo, da nekatere največje tehnološke platforme na svetu bolje zaščitijo svoje mlajše uporabnike.

Primer, ki sta ga vložila zvezna komisija za trgovino in ministrstvo za pravosodje, se osredotoča na Amazonovo ravnanje z osebnimi podatki, ki jih je zbral od otrok, ki so se pogovarjali z Alexo, Amazonovim glasovno aktiviranim virtualnim pomočnikom. V pravni pritožbi, vloženi na ameriškem okrožnem sodišču za zahodno okrožje Washingtona, so regulatorji navedli, da je tehnološki velikan za nedoločen čas hranil glasovne posnetke otrok in podatke uporabljal za poslovne namene, kot je usposabljanje svojega algoritma za razumevanje otrok, s čimer je kršil COPPA.

Zakon zahteva, da za spletne storitve, namenjene osebam, mlajšim od 13 let, pridobijo soglasje staršev, preden zberejo osebne podatke otroka, in staršem omogočijo, da izbrišejo podatke svojih otrok. Toda tudi po tem, ko so starši želeli izbrisati glasovne posnetke svojih otrok, Amazon ni uspel izbrisati prepisov pogovorov otrok z Alexe iz vseh svojih baz podatkov, so sporočili regulatorji. COPPA ne dovoli podjetjem, da za vedno hranijo podatke otrok iz kakršnega koli razloga, in zagotovo ne za usposabljanje njihovih algoritmov.

V pritožbi je Amazon tudi obtožen, da je zavajal potrošnike (tudi starše), s tem ko je uporabnikom večkrat zagotovil, da lahko izbrišejo podatke, kot so njihovi glasovni posnetki Alexa, vendar ni ustrezno izpolnil zahtev uporabnikov za izbris. ​Čeprav se je strinjal s poravnavo obtožb, je Amazon sporočil, da se ne strinja s trditvami FTC, in zanikal kršitev zakona o otrocih. "Alexo smo zgradili z močno zaščito zasebnosti in nadzorom strank," so navedli v izjavi.

V skladu s pogoji predlagane poravnalne pogodbe bi moral Amazon izbrisati glasovne posnetke otrok in podatke o natančni lokaciji ter neaktivne račune Alexe, ki pripadajo otrokom. Predlagani sporazum tudi prepoveduje Amazonu zavajanja pri informiranju o ravnaju z glasovnimi posnetki uporabnikov, podatki o natančni lokaciji in podatki o otrocih.

Dostop do celotnega članka tukaj

Vir: The New York Times

Naslovna fotografija: RawPixel