Tiktok: Personalizirano oglaševanje kmalu obvezno?

Tiktok: Personalizirano oglaševanje kmalu obvezno?
20. 06. 2022 objavil/a Administrator

Polnoletni uporabniki Tiktoka v očitno ne bodo več mogli zavrniti prilagojenega oglaševanja. Tiktok namreč napoveduje spremembe nastavitev glede oglaševanja s 13. julijem 2022

Tiktok je napovedal, da bo spremenil svoje oglaševalske nastavitve 13. julija 2022. Polnoletni uporabniki v Evropskem gospodarskem prostoru, Veliki Britaniji in Švici po tem datumu ne bodo mogli več zavrniti prilagojenega oglaševanja.

Za prilagajanje oglaševanja želi Tiktok analizirati vedenje uporabnikov in v pravnih obvestilih kot pravno podlago za to navaja svoj zakoniti interes. Trenutno Tiktok še vedno potrebuje soglasje svojih uporabnikov, da jim prikaže prilagojeno oglaševanje in za ta namen uporabi njihove uporabniške podatke.

Po 13. juliju bodo vsi odrasli uporabniki prejeli prilagojeno oglaševanje in samo uporabniki, mlajši od 18 let, bodo lahko ugovarjali. Polnoletni uporabniki bodo lahko zavrnili le obdelave, ki vključujejo uporabo podatkov tretjih oseb, kot so Tiktokovi partnerji za pridobivanje podatkov, spremljanje obnašanja in oglaševanje.

Tiktok poudarja, da bo za uporabnike, ki so do sedaj nasprotovali prilagojenemu oglaševanju, obdeloval podatke o njihovi uporabi aplikacije Tiktok od 13. julija 2022 dalje in te podatke ne bo uporabljal zunaj storitve oglaševanja.

Tiktok se implicitno sklicuje na 6. člen 1.f) GDPR, po katerem je obdelava podatkov zakonita, kadar je »potrebna za namene varovanja zakonitih interesov upravljavca ali tretje osebe«. Uporaba tega pravnega temelja za oglaševanje v aplikaciji Tiktok bo izredno problematično, kajti ePrivacy uredba, ki bo sprejeta predvidoma še v tem letu ne predvideva. 

Vir: Tiktok

Naslovna slika: RawPixel