SLO: 17.000 EUR kazni za Wolt in 3250 EUR za Glovo

SLO: 17.000 EUR kazni za Wolt in 3250 EUR za Glovo
08. 07. 2024 objavil/a Info Hiša

Informacijski pooblaščenec je podjetji Wolt in Glovo kaznoval zaradi nezakonitih identifikacijskih številk, ki so jih morali dostavljavci nositi kot rezultat dogovora z ljubljansko občino.

Novica je bila objavljena 5.7.2024

Informacijski pooblaščenec je dostavnima podjetjema Woltu in Glovu izdal globi zaradi kršitve Zakona o varstvu osebnih podatkov pri obdelavi osebnih podatkov dostavljavcev. Sporne so identifikacijske številke, ki so jih morali nekaj mesecev nositi ljubljanski dostavljavci hrane, ki so bile uvedene kot rezultat dogovora med Mestno občino Ljubljana in Woltom ter Glovom iz avgusta 2022. Takrat so predstavniki občine skupaj s predstavniki obeh podjetij pojasnili, da so oznake namenjene zagotavljanju večje varnosti v središču mesta in odgovornemu ravnanju označenih dostavljavcev.

Občani bi tako dostavljavce, ki kršijo cestne predpise, lahko prijavili na osnovi identifikacijske številke, podjetji pa bi lahko primerno ukrepali zoper kršitelja. Informacijski pooblaščenc je že lani odredil umik identifikacijskih številk zaradi suma, da so neskladne z zakonodajo o varstvu osebnih podatkov. Avgusta lani je bila obema družbama izrečena odločba, v kateri je pooblaščenec ugotovil kršitev. Z odločbo se je začel še prekrškovni postopek in obema družbama je bila maja izrečena kazen.

Kršitev zakonodaje o varstvu podatkov predstavlja dejstvo, da so identifikacijske številke uvedli brez privolitve posameznikov, ki so številke nosili, prav tako po njihovi oceni takšno oštevilčenje med drugim ni bilo nujno za izvajanje storitve. Podjetji namreč razpolagata z GPS-podatki dostavljavcev, zato po mnenju pooblaščenca ni potrebe, da nosijo še številke, saj bi morali uvedbo številk utemeljiti z ustreznim razlogom, zakaj dostavljavcev ne morejo nadzirati na drugačen način.

Podjetju Glovo, ki se je 10. maja letos sicer umaknilo s slovenskega trga, je bila izrečena kazen v višini 3250 evrov, ki je že pravnomočna, Wolt pa je vložil zahtevo za sodno varstvo glede izrečene kazni v višini 17.000€.

Vir: Dnevnik

Naslovna fotografija: RawPixel