Skupinska tožba proti Facebooku zaradi nezadostnega varstva podatkov

Skupinska tožba proti Facebooku zaradi nezadostnega varstva podatkov
10. 02. 2021 objavil/a Administrator

V imenu najmanj enega milijona uporabnikov Facebooka v Združenem kraljestvu je bila vložena skupinska tožba, v kateri tožniki trdijo, da velikan družbenih omrežij ni zaščitil njihovih osebnih podatkov, je 9.2.2021 poročal portal Breakingnews.ie 

Tožba je bila vložena na višjem sodišču v Londonu in v njej tožniki trdijo, da je Facebook med novembrom 2013 in majem 2015 dovolil tretji osebi dostop do osebnih podatkov uporabnikov brez njihove vednosti ali soglasja.

 

Trdijo, da naj bi nastavitve družbenega omrežja dovoljevale aplikaciji, imenovani This Is Your Digital Life, zbiranje osebnih podatkov ne le uporabnikov aplikacije, temveč tudi njihovih prijateljev na Facebooku.

 

Tožbo je v svojem imenu in približno milijon drugih prizadetih uporabnikov v Angliji in Walesu vložil novinar in pisatelj Peter Jukes.

 

Ko je napovedal svojo odločitev, da bo sprožil tožbo, je gospod Jukes dejal: »Facebook ima koristi od milijard uporabnikov, ki se zanašajo na to, da platforma vzorno skrbi za zaščito osebnih podatkov, ki so ji zaupani.«

 

Facebook se je oktobra 2019 po preiskavi zlorabe osebnih podatkov v političnih kampanjah  strinjal s plačilom globe v višini 500.000 GBP.

 

Urad britanskega informacijskega pooblaščenca (ICO) je opravil obsežno preiskavo uporabe podatkov v politične namene in oktobra 2018 izrekel kazen temu tehnološkemu velikanu.

 

Preiskava je pokazala, da je Facebook med letoma 2007 in 2014 obdeloval podatke uporabnikov tako, da je neodvisnim razvijalcem aplikacij omogočal dostop do osebnih podatkov brez njihovega soglasja.

 

Najbolj odmeven vidik te afere je bilo politično svetovalno podjetje Cambridge Analytica.

 

Cambridge Analytica, ki je bila zaprta leta 2018, naj bi z Donaldom Trumpom sodelovala pri njegovi ameriški predsedniški kampanji. Kršitev naj bi prizadela 87 milijonov uporabnikov po vsem svetu, od tega vsaj milijon s sedežem v Združenem kraljestvu.

Vir: Breakingnews.ie


Fotografija: RawPixel