Še 500 milijonov računov je pricurljalo v splet, LinkedIn pa na vročem sedežu

Še 500 milijonov računov je pricurljalo v splet, LinkedIn pa na vročem sedežu
12. 04. 2021 objavil/a Primož Govekar

LinkedIn pravi, da so bili objavljeni podatki del javne zbirke

Morda še vedno razmišljate o novici, da so bili osebni podatki 533 milijonov računov v Facebooku prosto dostopni v spletu. Toda v spletu se že pojavlja še vsaj en del podatkov o posameznikih, ki – kot je potrdilo družbeno omrežje v lasti Microsofta – vključuje tudi podatke iz LinkedIna. Po navedbah CyberNews naj bi bilo vključenih več kot 500 milijonov LinkedIn profilov.

Na domnevnem vzorcu dveh milijonov prodanih profilov so bila vidna polna imena članov, e-poštni naslovi, telefonske številke, spol posameznikov in še več, je ugotovil CyberNews. LinkedIn pa pravi, da podatki vključujejo informacije z mnogih krajev in da niso bili vsi pridobljeni zgolj iz sicer profesionalno usmerjenega socialnega omrežja.

»Podatki o zasebnih računih LinkedIna niso bili vključeni«

"Preiskali smo domnevni nabor podatkov LinkedIn, ki so bili objavljeni z namenom prodaje, in ugotovili, da gre dejansko za združevanje podatkov številnih spletnih mest in podjetij," piše v izjavi LinkedIn.

LinkedIn trdi, da »podatki iz zasebnih profilov LinkedIna niso bili vključeni,« kar morda pomeni, da pridobljeni podatki vključujejo samo podatke, ki so sicer vidni v javnih profilih. LinkedIn meni, da to ni »kršitev varstva osebnih podatkov, ki bi se zgodila pri LinkedInu«. To dejstvo je morda v tehničnem smislu resnično, če bi bili podatki nabrani po javnih profilih in ne z vdorom hekerja v sistem LinkedIn, vendar pa to ne pomeni veliko za uporabnike, katerih podatki se sedaj prodajajo na Internetu.

LinkedIn še ni sporočil, ali bo obvestil uporabnike, katerih podatki so bili v naboru podatkov. Kot je potrdil Bloomberg, je Italijanski nadzornik za varstvo osebnih podatkov že začel preiskavo zoper LinkedIn.

Vir: The Verge

Mimogrede: Facebook, uporabnikov ne namerava obveščati. Če želite sami preveriti, ali ste bili žrtev odtekanja na Facebook ali katerem izmed drugih spletišč, sledite tej povezavi.

Foto: RawPixel