Nizozemska: Facebook strani nizozemske vlade

Nizozemska: Facebook strani nizozemske vlade
24. 04. 2024 objavil/a Info Hiša

Nizozemska vlada napoveduje, da bi lahko prenehala uporabljati Facebook zaradi skrbi glede tega, kako platforma skrbi za zasebnost uporabnikov.

Novica je bila objavljena 19.4.2024

Nizozemska državna sekretarka za digitalne zadeve Alexandra van Huffelen je za POLITICO povedala, da se po nasvetu nadzornega organa za varstvo podatkov pogovarja z Meto, da bi spremenila način delovanja svojega produkta Facebook Pages.

"Čim prej, najkasneje do poletnih počitnic, želim, da Meta pojasni, kako bodo odgovorili na naše pomisleke," je dejala Van Huffelen v izjavi za POLITICO. "V nasprotnem primeru bomo prisiljeni opustiti naše dejavnosti na Facebook straneh."

Nadzorni organ je vladi v pismu svetoval, naj ne nadaljuje z uporabo Facebook strani, saj obstajajo negotovosti glede številnih temeljnih vprašanj. Dodali so še, da bi obdelava podatkov na Facebook straneh morala biti bolj transparentna in da bi vlada glede tega morala imeti več vpogleda.
Nizozemski uradniki so prvič začeli postavljati vprašanja o vladni uporabi Facebook strani pred dvema letoma. Prejšnja ocena nadzornega organa je opredelila vrsto večjih tveganj za varstvo podatkov glede vladne uporabe Facebook strani.

Van Huffelen se je večkrat sestala s predstavniki Mete, da bi razčistili pomisleke glede obdelave osebnih podatkov. Dejala je še, da je velikan družabnih medijev ministrstvo poskušal prepričati o "nepravilnosti" ocene zasebnosti. Ministrica je dejala, da bo znova začela pogovore z Meto, da bi razjasnili odprta vprašanja.

Matthew Pollard, tiskovni predstavnik Mete, je za Politico izjavil: "Ne strinjamo se z bistvom ocene, na kateri temelji ta nasvet, saj navaja napačna dejstva in kaže na temeljno nerazumevanje delovanja naših produktov. Vsi Metini produkti so skrbno nadzorovani, da zagotovimo njihovo skladnost z zakoni v regijah, v katerih ponujamo naše storitve, in še naprej bomo sodelovali z vlado, da bi zagotovili, da lahko uporablja družabne medije za komunikacijo z ljudmi."

Vir: Politico