Kako se lotiti psevdonimizacije

Kako se lotiti psevdonimizacije
29. 03. 2021 objavil/a Nataša Pirc Musar

Kaj je psevdonimizacija?

Članek je bil objavljen 5.2.2021

Psevdonimizacija je metoda, ki omogoča zamenjavo prvotnega nabora podatkov (na primer e-pošte ali imena) z vzdevkom ali psevdonimom. To je reverzibilen postopek, ki deidentificira podatke, vendar po potrebi omogoči kasnejšo ponovno identifikacijo.

To je dobro znana tehnika upravljanja podatkov, ki jo Splošna uredba o varstvu podatkov (GDPR) zelo priporoča kot eno izmed metod varstva podatkov.

Kako se psevdonimizacija uporablja pri varstvu podatkov?

Psevdonimizacija olajša obdelavo osebnih podatkov in tako zmanjša tveganje za izpostavljenost občutljivih podatkov nepooblaščenim osebam in tudi zaposlenim.

Na primer, ko po e-pošti pošiljate Excelove tabele z občutljivimi oz. posebnimi vrstami osebnih podatkov. Čeprav sta pošiljatelj in prejemnik e-pošte pooblaščena za dostop do teh informacij, ima tudi vaša IT podpora dostop do teh e-poštnih sporočil. Predstavljajte si, da gre za bonuse vodstva ali informacije o plačah v podjetju.

Ko so podatki psevdonimizirani, je veliko manj možnosti za razkritje osebnih podatkov, saj zaradi tega podatkovnega zapisa ni mogoče povezati s konkretno osebo, hkrati pa zapis ostane primeren za obdelavo in analizo podatkov.

V članku najdete še več koristnih napotkov, kako se lotiti psevdonimizacije.

Vir: Data Privacy Manager

Foto: RawPixel