IP: Prenos podatkov v tretje države

IP: Prenos podatkov v tretje države
04. 07. 2022 objavil/a Administrator

Informacijski pooblaščenec RS je izdal mnenje glede prenosa osebnih podatkov zaradi poziva organov pregona v ZDA. Ključno je upoštevanje 48. člena Splošne uredbe.

Mnenje je bili izdano 16.6.2022

48. člen Splošne uredbe določa, da se sodba sodišča in odločba upravnega organa tretje države, ki od upravljavca ali obdelovalca zahteva prenos ali razkritje osebnih podatkov, lahko prizna ali izvrši le, če temelji na mednarodnem sporazumu, kot je pogodba o medsebojni pravni pomoči, sklenjenem med tretjo državo prosilko in Unijo ali državo članico. To pomeni, da odločbe organov tretjih držav in sodbe njihovih sodišč same po sebi niso zakoniti razlogi za prenose podatkov v tretje države. Zato je prenos kot posledica odločbe organov tretje države v vsakem primeru zakonit le, če je skladen s pogoji iz poglavja V Splošne uredbe. 
IP v mnenju tudi napoti na smernice EDPB glede interpretacij člena 49 Splošne uredbe, kjer so podrobna pojasnila v zvezi vsako od izjem, ki jih za prenose osebnih podatkov od izvoznika podatkov v EU k uvozniku podatkov v tretji državi predvideva člen 49. 
Mnenje zaključi z razlago določbe 48 Splošne uredbe iz smernic EDPB, da člen 48 in ustrezna uvodna izjava 115 določata, da odločbe organov tretjih držav in sodbe njihovih sodišč same po sebi niso zakoniti razlogi za prenose podatkov v tretje države. Zato je prenos kot posledica odločbe organov tretje države v vsakem primeru zakonit le, če je skladen s pogoji iz poglavja V. V primerih, ko obstaja mednarodni sporazum, kot je pogodba o medsebojni pravni pomoči, bi podjetja v EU načeloma morala zavrniti neposredne zahteve in organ tretje države prosilke napotiti k obstoječi pogodbi o medsebojni pravni pomoči ali sporazumu. Ta razlaga skrbno sledi tudi členu 44, ki določa prevladujoče načelo, veljavno za vse določbe poglavja V, da se zagotovi, da raven varstva posameznikov, ki jo zagotavlja Splošna uredba, ni ogrožena.         

Celotno mnenje je dostopno na spletni strani IP RS.