IP: Delovni dokument IWGDPT o pametnih mestih

IP: Delovni dokument IWGDPT o pametnih mestih
14. 09. 2023 objavil/a Info Hiša

Mednarodna delovna skupina za varstvo podatkov in tehnologijo (IWGDPT, t.i. Berlinska skupina), katere član je tudi Informacijski pooblaščenec, je na zadnjem zasedanju sprejela delovni dokument o pametnih mestih

Novica je bila objavljena 12.9.2023

Pametna mesta predstavljajo trend, ki se pojavlja po celem svetu in ki želi izkoristiti možnosti digitalizacije za boljše upravljanje mest z naprednimi storitvami, kot so inteligentni transportni sistemi, boljše upravljanje s parkirnimi površinami ter odpadki, zagotavljanje varnosti, učinkovitejšo izrabo energije in drugimi. Pametna mesta temeljijo na obsežnem zbiranju in analizi podatkov, med katerimi so pogosto tudi osebni podatki, zato je nujno, da se že pri oblikovanju naprednih rešitev upoštevajo vsa temeljna načela varstva osebnih podatkov, kar je ključno za doseganje zaupanja v nove storitve.

Mednarodna delovna skupina IWGDPT zato v svojem dokumentu poziva vse deležnike k upoštevanju načel vgrajenega in privzetega varstva podatkov ter implementacije skladno s priporočili, ki jih podaja.

Delovni dokument IWGDPT o pametnih mestih je na voljo na spletnem mestu delovne skupine oz. na povezavi tukaj

Celotna novica je objavljena tukaj

Vir: IP

Naslovna fotografija: RawPixel