Hekerski napad na Microsoft Exchange

Hekerski napad na Microsoft Exchange
12. 03. 2021 objavil/a Administrator

Vdor je morda povzročil tudi ogroženost osebnih podatkov

E-poštni strežniki Evropskega bančnega organa (EBA – European Banking Authority) so bili ogroženi v svetovnem kibernetskem napadu na Microsoft Exchange. EBA je dejala, da so napadalci prek njihovih strežnikov morda dostopali do osebnih podatkov. Posledično so morali celoten sistem elektronske pošte izključiti in so bili brez povezave, medtem ko so ocenjevali škodo. Tako je 8.3.2021 poročal BBC.

Velika podjetja kot tudi vlade pogosto uporabljajo strežnike Microsoft Exchange za e-pošto. Toda le malo organizacij je priznalo, da so bili napadeni.

Ameriške uradne osebe so konec tedna opozorile, da napad ostaja »aktivna grožnja.

Microsoft verjame, da za vdorom stoji kitajski napadalec Hafnium, ki ga financira Kitajska. Toda Kitajska zanika kakršno koli vpletenost.

Kot povprečnemu bralcu bi vam lahko oprostili, da se pri tej novici niste ustavljali in ji dajali pozornosti, češ, saj gre za »le še eno krizo kibernetske varnosti«. Toda vdor v Microsoft Exchange je iz različnih razlogov izredno resen. Nekatere majhne vladne agencije so lahko prizadete, toda žrtve so veliko bolj raznolike organizacije - od velikih bank pa do malih podjetij.«

Vir: EDPO (European Data Protection Office)

Evropski bančni organ (EBA) je neodvisen organ EU, katerega namen je zagotoviti učinkovito in usklajeno stopnjo ureditve varnega in skrbnega poslovanja ter nadzora v evropskem bančnem sektorju. Njegova splošna cilja sta ohranjati finančno stabilnost v EU ter zagotavljati integriteto, učinkovitost in pravilno delovanje bančnega sektorja. 

EBA je del Evropskega sistema finančnega nadzora (ESFS), ki ga sestavljajo trije nadzorni organi: Evropski organ za vrednostne papirje in trge (ESMA), Evropski bančni organ (EBA) in Evropski organ za zavarovanja in poklicne pokojnine (EIOPA). Sistem vključuje tudi Evropski odbor za sistemska tveganja (ESRB) ter Skupni odbor Evropskih nadzornih organov in nacionalne nadzorne organe.

EBA je neodvisen organ, vendar je odgovoren Evropskemu parlamentu, Svetu Evropske unije in Evropski komisiji.

Naslovna fotografija: RawPixel