Google lovi suverenost na trgu s podatki EU Workspace Data

Google lovi suverenost na trgu s podatki EU Workspace Data
10. 05. 2022 objavil/a Administrator

Google se pridružuje Microsoftu v njegovih poskusih reševanja pomislekov EU glede suverenosti podatkov, vendar nekatere strokovnjake za zasebnost ta poteza še ni prepričala 

Članek je bil objavljen 5.5.2022

Izraz suverenost podatkov se nanaša na to, kje se v končni fazi obdelujejo podatki, kar ob dejstvu, da vedno več podjetij išče svoj prostor v oblaku, predstavlja nemajhen izziv. Že samo misel o tem, da bi podatki državljanov EU končali kjerkoli, kjer bi bili - skladno s FISA 702 ali CLOUD Act - na voljo ameriškim inštitucijam, postavlja več vprašanj kot odgovorov pred evropske zakonodajalce in nadzornike.


Z orodji za nadzor suverenosti podatkov poskuša Google dokazati, da orodja Google Workspace spoštujejo navodila in vodila obdelave osebnih podatkov v EU. Orodja so tako zasnovana za spremljanje prenosa podatkov v in iz EU in bodo uporabnikom predvidoma na voljo od konca leta 2022 z dodatki, ki naj bi bili na voljo leta 2023.

Lahko bi bilo malo prepozno za regulatorje, ki so že nekaj časa pozorni na to, kaj točno Google počne s podatki, ki jih na različne načine pridobi od ali jih vnesejo uporabniki sami.

Kratkoročno podjetje stavi na svoj pristop k šifriranju za obvladovanje izzivov suverenosti. Podjetje zatrjuje, da Google Workspace že uporablja najnovejše standarde za šifriranje vseh podatkov, bodisi shranjenih, bodisi v prenosu med različnimi Googleovimi objekti, pri čemer tudi pojasnijo, da Google nikoli nima dostopa do ključev ali imetnikov ključev, zaradi česar tudi nima tehničnih možnosti dostopa do podatkov. Pri tem izpostavljajo, da EDPB sicer šifriranje priporoča kot del podpornih mehanizmov zaščite osebnih podatkov.

The Register pa ob tem opozarja, da samo šifriranje podatkov ni dovolj za zagotavljanje suverenosti. Šifriranje podatkov sicer morda preprečuje Googleu dostop do podatkov, ostaja pa dejstvo, da točna lokacija podatkov, ki se obdelujejo, ni vedno jasna. Prav tako opozarjajo, da je šifriranje na strani uporabnika na voljo samo za določene aplikacije.

Register še navaja, da je Googleu zastavil dodatna vprašanja, kako bo pristop s šifriranjem v praksi zaokrožil evropsko suverenost podatkov, vendar je velikan v odgovorih več ali manj samo ponovil že objavljene besede.


Vir: The Register

Naslovna fotografija: RawPixel