Francija: Obiskovalci SP Katar naj bodo pazljivi pri uporabi mobilnih telefonov

Francija: Obiskovalci SP Katar naj bodo pazljivi pri uporabi mobilnih telefonov
24. 11. 2022 objavil/a Info Hiša

Francoski nadzorni organ je nogometnim navijačem svetoval, naj med bivanjem v času svetovnega nogometnega prvenstva v Katarju uporabljajo mobilne telefone na način, da se zaščitijo pred državnimi organi.

Članek je bil objavljen 10.11.2022

Nogometnim navdušencem je bilo rečeno, naj se izogibajo občutljivim (nespodobnim) slikam in nalaganju aplikacij na svoje telefone, ki bi lahko kršile stroge moralne zakone zalivske države.

CNIL je navedel grožnjo vohunjenja, ki jo predstavljajo katarske aplikacije za svetovno prvenstvo. Tujci, ki obiščejo državo, morajo prenesti dve mobilni aplikaciji - uradno aplikacijo za svetovno prvenstvo Hayya in aplikacijo za sledenje covidu Ehteraz. Strokovnjaki verjamejo, da bi aplikacije katarskim oblastem omogočile dostop do uporabniških podatkov, pa tudi možnost branja, brisanja ali spreminjanja soglasja in celo neposrednih klicev. "Idealno bi bilo, da v Katar potujete s praznim pametnim telefonom ali starim telefonom, ki je bil ponastavljen. Posebno morate biti previdni pri fotografijah, videoposnetkih ali digitalnih delih, ki bi vas lahko spravili v težave v zvezi z zakonodajo obiskane države", se glasijo nasveti.

Nogometnim navdušencem, ki nimajo praznega telefona, je francoski nadzorni organ priporočil, da popotniki aplikacijo namestijo tik pred odhodom in jo izbrišejo takoj, ko se vrnejo v Francijo.

Prav tako je pomembno, da "omejijo spletno povezavo na storitve, ki zahtevajo preverjanje pristnosti, na najnižjo možno mero", naj imajo pametni telefon ves čas pri sebi in imajo močno geslo.

Zaskrbljenost zaradi katarskih aplikacij si delijo tudi drugi evropski nadzorniki, kot sta Norveška in Nemčija.

Dostop do članka tukaj

Vir: Politico

Naslovna fotografija: RawPixel