Evropska komisija opozarja TikTok glede zasebnosti

Evropska komisija opozarja TikTok glede zasebnosti
20. 01. 2023 objavil/a Info Hiša

Uradniki Evropske komisije so v torek generalnega direktorja TikToka opozorili, naj spoštuje zakone EU in si prizadeva za "ponovno pridobitev zaupanja evropskih regulatorjev", saj se podjetje v kitajski lasti sooča z vse večjimi kritikami glede zasebnosti

Novica je bila objavljena 10.1.2023

"Računam na to, da bo TikTok v celoti izpolnil svoje zaveze, da bo šel še dlje pri spoštovanju prava EU in ponovni pridobitvi zaupanja evropskega regulatorja," je dejala podpredsednica Evropske komisije Věra Jourová v izjavi po srečanju z vodjo TikToka Shou Zi Chewom v Bruslju.

Jourová je dejala, da ne more biti "nobenega dvoma, da so podatki uporabnikov v Evropi varni in niso izpostavljeni nezakonitemu dostopu organov tretjih držav."

Njegov obisk je prišel v času znatnega političnega pritiska in po tem, ko so ZDA prepovedale aplikacijo za vse naprave zvezne vlade zaradi strahu pred morebitnim vohunjenjem s strani Kitajske, kjer ima sedež matično podjetje TikTok ByteDance.

Platforma se sooča tudi z dvema preiskavama irskega nadzornega organa o morebitnih nezakonitih prenosih podatkov evropskih državljanov na Kitajsko in zasebnosti otrok v skladu s Splošno uredbo EU o varstvu podatkov (GDPR). Irska je TikTokov vodilni nadzorni organ varstva podatkov.

Razprave so bile osredotočene na priprave na nova pravila EU o spletni vsebini (Akt o spletnih storitvah) in nov pravilnik o digitalni konkurenci (Akt o digitalnih trgih) ter na skladnost z GDPR.

Jourová je Chewu izrazila tudi pomisleke o tem, kako je aplikacija za izmenjavo videoposnetkov uporabljala podatke novinarjev za odkrivanje uhajanja informacij v podjetju. Druge obravnavane teme so vključevale ukrepe za zaščito otrok na platformi, omejitev širjenja ruskih dezinformacij ter večjo preglednost političnega oglaševanja in vplivnega trženja.

Dostop do celotnega članka tukaj

Vir: Politico

Naslovna fotografija: RawPixel