EU: Usklajeni izvršilni ukrepi o vlogi DPO

EU: Usklajeni izvršilni ukrepi o vlogi DPO
28. 03. 2023 objavil/a Info Hiša

Evropski nadzornik za varstvo podatkov (EDPS) sodeluje pri usklajenih ukrepih Evropskega odbora za varstvo podatkov (EDPB) o vlogi in nalogah pooblaščenih oseb za varstvo podatkov, skupaj s 26 organi za varstvo podatkov v EU in Evropskem gospodarskem prostoru (EU/EGP)  

Novica je bila objavljena 27.3.23

Wojciech Wiewiórowski, EDPS, je dejal: „Vloga pooblaščene osebe za varstvo podatkov je ključna pri zagotavljanju, da se zakonodaja o varstvu podatkov uporablja v subjektih v EU ter v institucijah, organih, uradih in agencijah EU (EUI). S premostitvijo vrzeli med zakonodajo EU o varstvu podatkov in njeno praktično uporabo pooblaščene osebe za varstvo podatkov pomagajo spodbujati učinkovito varstvo zasebnosti in osebnih podatkov posameznikov. Namen sodelovanja z EDPB je olajšati dosledno in skladno uporabo zakonodaje o varstvu podatkov, njenih načel in dobrih praks v EU/EGP.“

Sodelovanje EDPS pri usklajenem izvršilnem ukrepu EDPB bo osredotočeno na vlogo, odgovornosti in naloge uradnikov za varstvo podatkov v EUI. V podporo temu delu je EDPS poslal vprašalnik uradnikom za varstvo podatkov EUI, da bi preveril njihovo skladnost z veljavno zakonodajo o varstvu podatkov, Uredbo (EU) 2018/1725. To lahko vključuje preverjanje, na primer, neodvisnosti uradnih oseb za varstvo podatkov, kako svetujejo in opravljajo svoje naloge glede na dejavnosti EUI, ki vključujejo obdelavo osebnih podatkov posameznikov.

Ta izvršilni ukrep je del usklajenega okvira izvrševanja EDPB (»Coordinated Enforcement Framework« - CEF), v katerem EDPS aktivno sodeluje. Cilj CEF je racionalizirati izvršilne ukrepe in sodelovanje med organi za varstvo podatkov v EU/EGP. Prvi usklajeni izvršilni ukrep, ki se je začel leta 2022, se je osredotočil na uporabo storitev v oblaku v javnem sektorju; poročilo o tej temi najdete tukaj. Podobno bodo skupaj analizirani rezultati tega drugega usklajenega ukrepa izvrševanja uradnikov za varstvo podatkov in objavljeno bo poročilo o ugotovitvah. Po potrebi lahko sledijo nadaljnji nadzorni in izvršilni ukrepi.

Dostop do novice tukaj

Vir: EDPS

Naslovna fotografija: RawPixel