EU: Sprejet Akt o digitalnih storitvah

EU: Sprejet Akt o digitalnih storitvah
05. 10. 2022 objavil/a Administrator

Svet EU je uradno sprejel Zakon o digitalnih storitvah (DSA-Digital Services Act). Uporabljati se bo začel 15 mesecev po objavi v Uradnem listu EU.

Novica je bila objavljena 4.10.2022

Sprejetje Akta o digitalnih storitvah pomeni, da bodo kmalu začela veljati nova pravila za ustvarjanje varnejšega spletnega okolja.

Zakon o digitalnih storitvah je ena najbolj prelomnih horizontalnih uredb EU in ima potencial, da postane "zlati standard" za druge regulatorje širše od Evropske unije. Z določanjem novih standardov za varnejše in bolj odgovorno spletno okolje DSA označuje začetek novega odnosa med spletnimi platformami ter uporabniki in regulatorji v Evropski uniji in zunaj nje.

DSA velja za prvega na svetu na področju digitalne regulacije: noben drug zakonodajni akt nima te ravni ambicij glede urejanja platform in spletnega nadzora ob ohranjanju temeljnih načel notranjega trga.

DSA ščiti digitalni prostor pred širjenjem nezakonitih vsebin in zagotavlja zaščito temeljnih pravic uporabnikov. Določa jasne odgovornosti za ponudnike storitev, kot so družabna omrežja, spletne tržnice, zelo velike spletne platforme (VLOP) in zelo veliki spletni iskalniki (VLOSE). Pravila so oblikovana asimetrično, kar pomeni, da za večje platforme s pomembnim družbenim vplivom (VLOP in VLOSE) veljajo strožja pravila.

V skladu z DSA platforme ne bodo morale biti le bolj pregledne, ampak bodo tudi odgovorne za svojo vlogo pri širjenju nezakonitih in škodljivih vsebin.

DSA med drugim:

  • določa posebne obveznosti za spletne tržnice za boj proti spletni prodaji nezakonitih izdelkov in storitev;

  • uvaja ukrepe za boj proti nezakoniti spletni vsebini in obveznosti za platforme, da se hitro odzovejo ob spoštovanju temeljnih pravic;

  • bolje ščiti mladoletnike na spletu s prepovedjo platformam, da bi uporabljale ciljano oglaševanje na podlagi uporabe osebnih podatkov mladoletnikov, kot je opredeljeno v zakonodaji EU;

  • nalaga določene omejitve glede predstavitve oglaševanja in uporabe občutljivih osebnih podatkov za ciljano oglaševanje, vključno s spolom, raso in vero;

  • prepoveduje uporabo temnih vzorcev (ang. DarkPatterns) in zavajajoče prakse.

Dostop do novice je tukaj.

Vir: EU

Naslovna fotografija: RawPixel