EU: »Pay or OK« za uporabo Metinih platform

EU: »Pay or OK« za uporabo Metinih platform
17. 11. 2023 objavil/a Info Hiša

Evropski nadzorni organi za varstvo podatkov preiskujejo zakonitost plačljive naročnine, ki jo je Meta uvedla za svoji platformi Facebook in Instagram, kot možnost uporabe osebnih podatkov brez oglasov ali sledenjem za prilagojeno oglaševanje

Ta poteza je sledila julijski sodbi Evropskega sodišča, ki je Metino ravnanje z uporabniškimi podatki razglasilo za nezakonito. Odločilo je, da Meta ne sme uporabljati osebnih podatkov, ki presegajo tisto, kar je nujno potrebno za zagotavljanje osnovnih storitev podjetja.

Plačljiva naročnina v višini 12,99 EUR na mesec je zadnji poskus podjetja, da bi zaobšla te omejitve. Vendar pa je treba še videti, ali bodo evropski organi za varstvo podatkov (DPA) dejansko sprejeli nov pristop Mete.

Norveški nadzorni organ je na primer že izrazil dvom o zakonitosti naročniškega modela. "Splošna uredba o varstvu podatkov (GDPR) ima številne zahteve, ki morajo biti izpolnjene, preden je privolitev v obdelavo osebnih podatkov veljavna," je organ zapisal v sporočilu za javnost. "Mnogi so izrazili skepticizem glede tega, ali Metina nova rešitev izpolnjuje te zahteve, deloma zato, ker morate plačati, če ne 'privolite'."

Zaradi teh pomislekov "na evropski ravni poteka postopek za oceno zakonitosti nove rešitve", je dejal nadzorni organ. Uporabniki, ki bodo želeli še naprej uporabljati Facebook in Instagram, bodo morali zaenkrat bodisi sprejeti sledenje bodisi plačati mesečno naročnino.

Vir: GDPRHub

Naslovna fotografija: RawPixel