EU: Akt o umetni inteligenci v trialog

EU: Akt o umetni inteligenci v trialog
14. 06. 2023 objavil/a Info Hiša

Evropski parlament je v sredo (14. junija) z veliko večino sprejel svoje stališče o Aktu o umetni inteligenci, s čimer je utrl pot za medinstitucionalna pogajanja za dokončanje prvega celovitega zakona o umetni inteligenci na svetu.

Članek je bil objavljen 14.6.2023

Parlament je tako potrdil poročilo, ki so ga prejšnji mesec uskladili člani Odbora za notranji trg in varstvo potrošnikov (IMCO) in Odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE).

Evropski poslanci bodo zdaj vstopili v medinstitucionalna pogajanja s Svetom ministrov EU, ki predstavlja evropske vlade, in Evropsko komisijo v tako imenovanih trialogih. Prvi trialog bo danes zvečer po glasovanju v Evropskem parlamentu, vendar pa bo to prvo srečanje zgolj priložnost za fotografiranje, saj naj bi institucije EU zgolj izrazile svoja stališča in delo prenesle na tehnično raven.

Pogajanja se bodo dejansko okrepila, ko bo Španija julija prevzela predsedovanje Svetu, saj je Madrid določil dokončanje zakona o umetni inteligenci kot glavno digitalno prednostno nalogo.

Glavne točke razhajanja naj bi bile kategorije z visokim tveganjem, temeljne pravice in veliki jezikovni modeli. Nasprotno pa bodo vprašanja, kot so upravljanje, inovacije in opredelitev umetne inteligence, verjetno rešena na tehnični ravni.

Prvi operativni trialog naj bi potekal pred španskimi parlamentarnimi volitvami. Španci nameravajo doseči dogovor do novembra s tremi trialogi, dva pa sta načrtovana tudi kot rezerva.

Dostop do celotnega članka.

Vir: Euractiv