EDPS: Europol mora izbrisati podatke posameznikov, ki niso povezani s kriminalom

EDPS: Europol mora izbrisati podatke posameznikov, ki niso povezani s kriminalom
12. 01. 2022 objavil/a Administrator

EDPS je naročil Europolu, da izbriše podatke o posameznikih, ki nimajo dokazane povezave s kriminalno dejavnostjo

Novica je bila objavljena 10.1.2022

EDPS je 3. januarja 2022 obvestil Europol o odredbi za izbris podatkov o posameznikih, ki nimajo ugotovljene povezave s kriminalno dejavnostjo (kategorizacija subjekta podatkov). S tem sklepom se zaključuje preiskava EDPS, ki se je začela leta 2019.

EDPS je v okviru svoje preiskave septembra 2020 Europol opozoril k nadaljnjemu shranjevanju velikih količin podatkov brez kategorizacije subjekta podatkov, kar predstavlja tveganje za temeljne pravice posameznikov. Čeprav je Europol od takrat uvedel nekatere ukrepe, Europol ni izpolnil zahtev EDPS po opredelitvi ustreznega obdobja hrambe podatkov za filtriranje in pridobivanje osebnih podatkov, dovoljenih za analizo v skladu z uredbo o Europolu. To pomeni, da je Europol te podatke hranil dlje, kot je bilo potrebno, v nasprotju z načeli zmanjševanja podatkov in omejitve shranjevanja, ki so zapisana v uredbi o Europolu.

Glede na zgoraj navedeno se je EDPS odločil uporabiti svoja korektivna pooblastila in uvesti 6-mesečno obdobje hrambe (za filtriranje in pridobivanje osebnih podatkov). Podatkovne nabore, starejše od 6 mesecev, ki niso bili podvrženi tej kategorizaciji subjekta podatkov, je treba izbrisati. To pomeni, da Europol ne bo več smel hraniti podatkov o osebah, ki niso bile povezane s kaznivim dejanjem ali kriminalno dejavnostjo, za daljša obdobja brez določenega roka. EDPS je Europolu odobril 12-mesečno obdobje za uskladitev s sklepom za nabore podatkov, ki so bili že prejeti, preden je bila ta odločitev obveščena Europolu.

Wojciech Wiewiórowski, EDPS, je dejal: »Europol je obravnaval več tveganj za varstvo podatkov, ugotovljenih v prvotni preiskavi EDPS. Vendar pa ni bilo pomembnega napredka pri obravnavanju glavne skrbi, da Europol nenehno hrani osebne podatke o posameznikih, če ni ugotovil, da je obdelava v skladu z omejitvami, določenimi v uredbi o Europolu. Takšno zbiranje in obdelava podatkov lahko predstavlja ogromno količino informacij, katerih natančna vsebina Europolu pogosto ni znana, dokler jih ne analizira in izvleče – proces, ki pogosto traja leta. 6-mesečno obdobje za predhodno analizo in filtriranje velikih podatkovnih nizov bi moralo Europolu omogočiti, da izpolni operativne zahteve držav članic EU, ki se zanašajo na Europol za tehnično in analitično podporo, hkrati pa zmanjša tveganje za pravice in svoboščine posameznikov. Poleg tega sem se ob razumevanju operativnih potreb Europola in količine do zdaj zbranih podatkov odločil, da Europolu dodelim 12-mesečno obdobje, da zagotovim skladnost s sklepom za nize podatkov, ki so že v lasti Europola.«

Odločitev EDPS je v angleškem jeziku dostopna tukaj

Vir: EDPS

Naslovna fotografija: Shutterstock