EDPS: ciljano politično oglaševanje potrebuje strožja pravila

EDPS: ciljano politično oglaševanje potrebuje strožja pravila
21. 01. 2022 objavil/a Administrator

EDPS je objavil svoje mnenje o uredbi o preglednosti in ciljanem političnem oglaševanju, ki jo predlagajo zakonodajalci EU.

Novica je bila objavljena 20.1.2022

EDPS v svojem mnenju pozdravlja splošne cilje predlagane uredbe. S tem predlogom, ki določa pravila in obveznosti za ponudnike političnega oglaševanja in povezanih storitev, da bodo bolj pregledni pri uporabi tehnik ciljanja, želi ta predlog spodbujati svobodne in poštene volitve v EU, s čimer se krepi demokratični proces EU.

Wojciech Wiewiórowski, iz EDPS je dejal: „Politična komunikacija je bistvenega pomena za državljane, politične stranke in kandidate, da lahko v celoti sodelujejo v demokratičnem življenju. Za ohranitev naše demokracije potrebujemo tudi močna pravila za boj proti dezinformacijam, manipulaciji volivcev in vmešavanju v naše volitve. Narediti moramo več, če se želimo spopasti s številnimi tveganji, povezanimi z uporabo tehnik ciljanja in razširjanja v politične namene."

EDPS zakonodajalcem EU priporoča, naj poleg predlaganih ukrepov za preglednost te vrste oglaševanja razmislijo o strožjih pravilih glede spletnega ciljanega oglaševanja v politične namene. EDPS zlasti priporoča, da predlagana uredba vključuje popolno prepoved mikrociljanja v politične namene, ki je sestavljeno iz ciljanja posameznika ali majhne skupine posameznikov s političnimi sporočili v skladu z nekaterimi njihovimi zaznanimi preferencami ali interesi, ki jih lahko razkrije njihovo spletno vedenje.

EDPS tudi meni, da bi bilo treba uvesti dodatne omejitve glede kategorij osebnih podatkov, ki se lahko ali pa ne obdelujejo za namene političnega oglaševanja, tudi kadar politično oglaševanje vključuje uporabo tehnik ciljanja in razširjanja. Natančneje, uporaba ciljnega oglaševanja, ki temelji na razširjenem sledenju, bi morala biti prepovedana v politične namene.

EDPS v svojem mnenju daje druge posebne pripombe in priporočila glede nekaterih elementov predloga, kot je odnos z obstoječim pravnim okvirom o varstvu podatkov; vloge in odgovornosti akterjev, vključenih v politično oglaševanje; in sodelovanje med organi, pristojnimi za nadzor in izvrševanje predlagane uredbe, vključno z organi za varstvo podatkov.

Mnenje je dostopno tukaj

Predlog uredbe o preglednosti in ciljanju političnega oglaševanja je dostopen tukaj.

 

Vir: EDPS