EDPB: Smernice o Direktivi o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

EDPB: Smernice o Direktivi o zasebnosti in elektronskih komunikacijah
20. 11. 2023 objavil/a Info Hiša

EDPB je sprejel Smernice o tehničnem področju uporabe čl. 5 (3) Direktive o zasebnosti in elektronskih komunikacijah, ki pojasnjujejo katere tehnike sledenja pokriva Direktiva ter zagotavljajo večjo varnost upravljavcem in posameznikom 

Novica je bila objavljena 15.11.2023

Namen smernic je pojasniti, katere tehnične operacije, zlasti nove in nastajajoče tehnike sledenja, so zajete v Direktivi, ter zagotoviti večjo pravno varnost upravljavcem podatkov in posameznikom.

Predsednica EDPB Anu Talus je dejala: »Ni skrivnost, da lahko sledenje dejavnostim uporabnikov na spletu resno škoduje zasebnosti ljudi. Nejasnosti glede področja uporabe čl. 5(3) Direktive o e-zasebnosti in pojav novih tehnik, dodatno ali kot alternativa tradicionalnim piškotkom, sta povzročila nova tveganja glede zasebnosti. Te smernice obravnavajo rešitve, kot so sledenje povezavam in pikslom, lokalna obdelava in edinstveni identifikatorji, da se zagotovi, da se obveznosti glede soglasja, ki jih določa člen, pri teh tehnikah ne zaobidejo.«

Da bi pojasnili področje uporabe člena, smernice analizirajo ključne pojme iz tega člena, kot so „informacije“, „terminalna oprema naročnika ali uporabnika“, „elektronsko komunikacijsko omrežje“, „pridobivanje dostopa“ in „ shranjene informacije/hramba'. Smernice vključujejo tudi nabor primerov praktične uporabe s pogostimi tehnikami sledenja.

Smernice obravnavajo samo področje uporabe čl. 5(3) Direktive o zasebnosti in elektronskih komunikacijah. Ne obravnavajo na primer področja, kako je treba pridobiti soglasje, ali izjem, navedenih v členu.

Smernice bodo predložene v javno razpravo za obdobje šestih tednov.

Vir: EDPB