Danska: Pravica do dostopa videonadzornega gradiva

Danska: Pravica do dostopa videonadzornega gradiva
13. 09. 2021 objavil/a Administrator

Zavarovalnica ne more zavrniti pravico do dostopa posamezniku, kadar bi posameznik lahko to gradivo uporabil v morebitni tožbi proti njej

Odločba je bila objavljena 6.9.2021

Odločba se nanaša na pravico do dostopa posameznika, na katerega se nanašajo osebni podatki, ki ga ureja 15. člen GDPR. Danski nadzorni organ Datatilsynet  je v novem sklepu v konkretnem primeru ugotovila, da zavarovalnica bivšim strankam ne more zavrniti vpogleda v gradivo glede na to, da bo stranka uporabila to gradivo v povezavi z morebitno tožbo proti zavarovalnici.

Zavarovalnica namreč ni želela predati nadzornega materiala, sestavljenega iz poročil o opazovanju, fotografij in video posnetkov, ker so bili ključni pomisleki za lastne interese zavarovalnice, da bi se lahko branili pred morebitno kasnejšo tožbo in zmožnostjo policije, da preiskuje potencialno hud prekršek.

Datatilsynet je ugotovila, da zavarovalnica v konkretnem primeru ni pokazala odločilnih pomislekov, na podlagi katerih bi lahko posamezniku zavrnili pravico do dostopa. Dejstvo, da bi bili zbrani osebni podatki po vsej verjetnosti lahko vpleteni v morebitni pravni spor, v konkretnem primeru ni predstavljalo tako odločilnega upoštevanja interesov zavarovalnice, da bi bili dejanski osebni podatki, zbrani v zvezi s pritožbami v zvezi s spremljanjem, lahko izvzeti iz pravice do dostopa.

Nevarnost, da bi bila policijska preiskava motena, tudi ne obstaja, saj je zavarovalnica policiji že oddala poročilo in nadzorno gradivo.

Odločba v danskem jeziku.

Naslovna slika: RawPixel