Nam Google sledi tudi, ko smo rekli, da nam ne sme?

Nam Google sledi tudi, ko smo rekli, da nam ne sme?
16. 03. 2021 objavil/a Administrator

Sodišče zavrnilo Googlov predlog za zavrnitev zahtevka

Članek je bil objavljen 14.3.2021, sklep sodišča izdan 12.3.2021

Skupinska tožba je bila vložena junija 2020, vložili so jo trije tožniki. V svoji prvi pritožbi so navedli, da je Google sledil njihovi zgodovini uporabe interneta med 1. junijem 2016 do danes. Sledenje je iskalnik izvajal, čeprav so srfali po internetu v načinu »zasebno brskanj, in sicer brez njihovega soglasja in brez nekega legitimnega poslovnega interesa Googla.

Ameriška okrožna sodnica Lucy Koh je zavrnila Googlov predlog za zavrnitev tožbe, v kateri je ameriški tehnološki velikan obtožen sledenja uporabnikom, kljub temu, da je v brskalnikih posameznik uporabljal način brez beleženja zgodovine.

Sodišče je v tej fazi postopka ugotovilo, da Google uporabnikov ni obvestil, da zbira podatke, medtem ko uporabnik brskka po internetu v načinu zasebnega brskanja," je v sodbi zapisala ameriška okrožna sodnica Lucy Koh iz San Joseja v Kaliforniji.

Ta primer bo nedvomno zanimiv in je nov v nizu skupinskh tožb proti ameriškim tehnološkim velikanom. O eni (proti Facebooku) smo nedavno pisali tudi na našem portalu.


Pojasnilo:

Kaj v ameriškem pravu pomeni predlog za zavrnitev tožbe (motion to dismiss)? Sodnik ima dve možnosti, da predlogu ugodi ali pa da ga zavrne (logično). Če mu ugodi, je zadeva končana in teženec (v našem primeru Google) zmaga. Če pa je predlog zavrnjen, kar se največkrat tudi zgodi, ima zdaj toženec priložnost, da predloži svoje dokaze proti navedbam v tožbi.

Celoten sklep (v angleškem jeziku)

Vir: Business Insider

Naslovna fotografija: RawPixel