TikTok ponovno pod drobnogledom regulatorjev

TikTok ponovno pod drobnogledom regulatorjev
14. 04. 2021 objavil/a Administrator

EU regulatorji so pozvani k »takojšnjemu posredovanju« pri samomorilskih igrah na TikToku

Novica je bila objavljena 7.4.2021

Regulatorje za varstvo podatkov v EU so pozvali, naj »nemudoma posredujejo« pri delovanju aplikacije za izmenjavo videov TikTok po trendu izzivov »Blackout Challenges« na družbenih omrežjih, ki so privedli do številnih smrtnih primerov med mladimi.  

Nizozemska neprofitna organizacija, Foundation for Market Information Research (SOMI), je v imenu več kot 60.000 pritožnikov vložila pritožbo na irski nadzorni organ za varstvo podatkov - vodilni nadzorni organ za TikTok v EU.

SOMI, ki se zavzema za zasebnost in potrošniške standarde, kitajsko platformo obtožuje »neprestane malomarnosti pri zagotavljanju varnosti svojih mladih uporabnikov«, pa tudi kršitev splošne uredbe EU o varstvu podatkov (GDPR), vključno z »nevarno in nepooblaščeno obdelavo osebnih podatkov in prenos podatkov EU državljanov na Kitajsko.«

»V imenu več kot 60.000 udeležencev ne pozivamo samo k ustavitvi TikToka, temveč pripravljamo tudi skupinsko tožbo proti TikToku zaradi kršitve GDPR,« je 7. aprila dejal Cor Wijtvliet, soustanovitelj SOMI.

»Tožniki prihajajo iz vse Evrope. Pri zahtevku lahko sodeluje vsak, ki ima sam ali otroke z računom na TikToku.«

SOMI navaja nedavni primer Joshua Haileyesusa, dvanajstletnega dečka iz Kolorada, ki je 22. marca ostal možgansko mrtev po sodelovanju v spletni igri, ki so jo 22. marca poimenovali »Blackout challenge«. Med igro naj bi si oseba zmannjšala dovod kisika do te mere, da izgubi zavest oziroma po angleško doživi  »black out«.

Poročila kažejo, da je igra postala priljubljena na družbenih omrežjih, pri čemer TikTok obtožujejo, da je gostitelj tega izziva. Iz nedavnega poziva družinskih članov Joshue Haileyesusa za zbiranje sredstev za kritje zdravstvenih stroškov tudi izhaja, da igra na platformi pridobiva vse večjo moč.

Vendar še ni ugotovljena neposredna povezava med poškodbami 12-letnega dečka in domnevno uporabo TikToka. Platforma sicer promovira svoje smernice skupnosti za uporabnike platforme, pri čemer opozarja, da proaktivno »odstranjuje vsebino, ki prikazuje samomore, samomorilne misli ali vsebino, ki bi lahko spodbudila sodelovanje pri drugih samoškodljivih vedenjih. 

Poleg tega je septembra lani družba pojasnila, da so njeni sistemi za moderiranje vsebine samodejno odkrivali in označevali« primere samomorov, ki so bili predvajani v živo na spletu.

Razvoj v Evropi

V začetku letošnjega leta je italijanski nadzorni organ za varstvo podatkov uvedel začasno prepoved dostopa do podatkov uporabnikov TikToka, katerih starosti ni bilo mogoče preveriti, po smrti 10-letne deklice, ki je sodelovala v isti igri.

To se je zgodilo potem, ko je italijanski nadzorni organ decembra 2020 grajal TikTok zaradi »pomanjkanja pozornosti glede zaščite mladoletnikov« na svoji platformi.

Po teh dogodkih je italijanski organ za varstvo podatkov dejal, da se je družba strinjala, da »bo sprejela ukrepe za blokiranje dostopa uporabnikom, mlajših od 13 let, in ocenila uporabo sistemov umetne inteligence za preverjanje starosti.«

Vendar pa SOMI pravi, da TikTok »ni izpolnil zahtev organov glede dostopa mladoletnih otrok do platforme.«

Tiskovni predstavnik TikToka je za portal EURACTIV dejal, da »skrb za varnost naše skupnosti, še posebej za mlajše uporabnike, in spoštovanje zakonov, v katerih delujemo, jemljemo izjemno resno.«

Medtem je irska informacijska pooblaščenka, Helen Dixon nedavno izrazila zaskrbljenost zaradi poslovanja TikToka v Evropi, s čimer je podprla obtožbe, da so nekateri osebni podatki EU državljanov morda prenešeni na Kitajsko.

»V zvezi s TikTokom obstajajo številni izzivi za irski nadzorni organ,« je dejala ga. Dixon. »TikTok nam sporoča, da se podatki iz EU prenašajo v ZDA, in ne na Kitajsko. Vendar smo razumeli, da obstaja možnost, da inženirji za vzdrževanje in umetno inteligenco na Kitajskem dostopajo do podatkov.«

Ga. Dixon je tudi razkrila, da je irski organ za varstvo podatkov imel tudi veliko število sestankov s TikTokom od decembra, ko je bilo potrjeno, da bo platforma pod njihovo pristojnostjo.

V odgovor je ta kitajska aplikacija EURACTIVu povedala, da se podatki o uporabnikih shranjujejo le na varnih strežnikih v Singapurju in ZDA, ni pa posebej odgovorila na vprašanje, ali imajo inženirji na Kitajskem tehnično zmogljivost za dostop do osebnih podatkov EU.

Vir: Euractiv