EDPB: Smernice o izračunu upravnih glob

EDPB: Smernice o izračunu upravnih glob
08. 06. 2023 objavil/a Info Hiša

Na svojem zadnjem plenarnem zasedanju je EDPB po javnem posvetovanju sprejel končno različico Smernic o izračunu upravnih glob

Novica je bila objavljena 7.6.2023

Namen teh smernic je uskladiti metodologijo, ki jo uporabljajo nacionalni organi za varstvo podatkov za izračun glob, in vključiti usklajena „izhodišča“. Pri tem se upoštevajo trije elementi: kategorizacija kršitev po naravi, resnost kršitve in prihodke podjetja.

Smernice določajo metodologijo v 5 korakih, pri čemer se upošteva število primerov sankcioniranega ravnanja, ki lahko povzroči več kršitev:

1. Identificiranje postopkov obdelave in ocena uporabe člena 83(3) GDPR (poglavje 3).

2. Določitev izhodišča za nadaljnji izračun zneska globe (4. poglavje). To se izvede z oceno klasifikacije kršitve v GDPR, oceno resnosti kršitve glede na okoliščine primera in oceno prihodkov podjetja.

3. Ocena oteževalnih in olajševalnih okoliščin v zvezi s preteklim ali sedanjim ravnanjem upravljavca/obdelovalca in ustrezno zvišanje ali znižanje globe (5. poglavje).

4. Določitev ustrezne zakonske maksimalne vrednosti za različne kršitve. Povečanja, uporabljena v prejšnjih ali naslednjih korakih, ne smejo preseči tega najvišjega zneska (6. poglavje).

5. Preučitev, ali izračunani končni znesek izpolnjuje zahteve učinkovitosti, odvračilnosti in sorazmernosti. Globo je še vedno mogoče ustrezno prilagoditi (poglavje 7), vendar ne preko  zakonskega maksimuma.

Najnovejše smernice potrjujejo, da bodo prizadeti vsi, še bolj kot doslej. Po javnem posvetovanju je bila dodana priloga z referenčno tabelo, ki povzema metodologijo in dva primera praktične uporabe. Kot je pojasnjeno, so tabela in primeri samo za ilustracijo in jih je treba brati v povezavi s smernicami.

Poglejmo primer: podjetja z letnim prometom med 10 in 50 milijoni EUR bi lahko imela začetni znesek, ki je bil v prejšnji verziji "zmanjšan do 2 % določenega začetnega zneska", v najnovejši različici smernic je navedeno "vsota med 1,5 % in 10 % določenega začetnega zneska«. Podjetja s prometom med 250 in 500 milijoni EUR bi po novem lahko imela svoj začetni znesek "med 40 % in 100 % ugotovljenega izhodiščnega zneska" - prej je bilo to "do 50 % ugotovljenega izhodiščnega zneska".

Smernice so pomemben dodatek k okviru, ki ga EDPB gradi za učinkovitejše sodelovanje med organi za varstvo podatkov v čezmejnih primerih, kar je strateška prednostna naloga EDPB.

Vir: EDPB